• Instagram Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
healthtrends.pl © 2017 All Rights Reserved.

Wolnowar — cena, opinia, zalety oraz sposób na oszczędzanie waszego czasu w kuchni.

 

Jakiś czas temu znajomi poprosili mnie o zakup wolnowaru na prezent ślubny. Prezent oczywiście kupiłam, zapominając całkowicie na dwa lata o tym ,,wymyśle”. Temat wrócił, kiedy to zaczęło mi brakować czasu na gotowanie, a chciałam nadal zdrowo się odżywiać i przygotowywać własne posiłki do pracy. Postanowiłam więc przyjrzeć się ofertom sprzedaży tego urządzenia i po kilkudniowym namyśle wybrałam: Wolnowar Crock-Pot 6l DuraCeramic. Po kilku miesiącach mogę śmiało powiedzieć, że zakup ten był strzałem w dziesiątkę, bo czas spędzony przy garach mogę poświęcić na inne czynności. Co najważniejsze — nadal mogę cieszyć się zdrowymi, samodzielnie przyrządzonymi posiłkami.

 

Wolnowar — do czego służy i czym kierować się przy jego zakupie ?

 

Wolnowar jest urządzeniem elektrycznym przeznaczonym do gotowania w temperaturze poniżej 100°C. Sprzęt ten składa się z przykrywanej szklaną pokrywą kamionkowej lub metalowej misy (tzw. wersja saute) umieszczonej wewnątrz obudowy, posiadającej funkcję grzania. Naczynie zbudowane z kamionki, można używać do zapiekania w piekarniku oraz zmywać w zmywarce. W przypadku wersji Saute, którą posiadam, można misy używać także na wszystkich typach kuchenek np. w celu podsmażenia składników. Działanie wolnowaru jest oparte o okresowe podgrzewanie naczynia tak, aby utrzymywać temperaturę poniżej progu wrzenia (79–93°C). Do temperatury tej urządzenie to dąży podgrzewając w dwóch trybach — low lub high, operując odpowiednio większą lub mniejszą mocą. Tryby pracy pozwalają nam na wybór czy chcemy ugotować potrawę szybciej ( średnio ok. 3-4 godzin w trybie high lub wolniej ok. 7-8 godzin w trybie low). Dodatkową funkcją urządzenia jest tryb podgrzewania, który polega na podtrzymywaniu ciepła przygotowywanego dania. Cieplutki obiadek po przyjściu z pracy ? Czemu nie :) Niewątpliwą zaletą ,,wolnowarzenia” w trybie low jest zachowanie większej ilości składników odżywczych naszych potraw w porównaniu do klasycznych metod takich jak np. pieczenie czy smażenie.

 

Zużycie prądu oraz bezpieczeństwo stosowania wolnowaru.

 

Stosowanie wolnowaru do gotowania jest jak najbardziej bezpieczne. Po pierwsze jedzenie nie ulega przepaleniu oraz nie może wykipieć. Do niebezpieczeństw związanych z jego użyciem zaliczyć można chyba tylko ryzyko poparzenia. Dlatego najlepiej, aby znalazł się z dala od dzieci i zwierząt. Oczywiście jak każde urządzenie może się popsuć i narobić szkód, ale nie oszukujmy się ryzyko to istnieje w przypadku każdego sprzętu i jest bardzo niewielkie. Jeżeli chodzi o zużycie prądu to nie jestem w stanie podać dokładnych wyliczeń, bo takich nie prowadziliśmy, ale względem miesiąca, w którym używaliśmy namiętnie piekarnika, rachunki za prąd po zakupie wolnowaru było o około 20 PLN niższe.

 

Co można ugotować w wolnowarze ?

 

W wolnowarze ugotujesz genialny rosół, buliony, mięsa, zupy, gołąbki, gulasze, sosy i inne potrawy jednogarnkowe. Garnek ten doskonale sprawdzi się w przygotowywaniu bigosu, galaret, przetworów z warzyw oraz owoców, a nawet ciast. Szereg przepisów można znaleźć na stronie jednego z producentów wolnowaru CrockPot — marki, która wypuściła pierwszy tego typu garnek na rynek. Dla mnie zbawieniem są mięsa przygotowywane w wolnowarze, które w towarzystwie dodatków świetnie sprawdzają się jako danie do pracy oraz jako zdrowsza alternatywa dla pełnych konserwantów wędlin. 

 

Wady i Zalety użytkowania wolnowaru

 

Zaletą jest niewątpliwie większa ilość zachowanych składników odżywczych. Wolnowar jest tani i wygodny w użytkowaniu, pracuje cicho, można używać go w nocy oraz w trakcie pracy (zarówno będąc w domu, jak i poza nim). Jedyną wadą, wydaje mi się być misa podgrzewająca, która łatwo się brudzi - trzeba zatem uważać, aby garnek przed wstawieniem do grzania był czysty z zewnątrz. Urządzenie jest doskonałym wyborem dla osób, które chcą szybko i bezboleśnie przygotować posiłki dla siebie oraz swojej rodziny.

 

Wskazówki

 

— Gotując w wolnowarze nie odkrywaj pokrywki zbyt często — ja robię to maksymalnie raz w trakcie gotowania np. w celu zamieszania potrawy czy odwrócenia mięsa na drugą stronę. Zminimalizuje to straty ciepła oraz zużycie prądu.

— Nie używaj zbyt dużo płynów i tak nic Ci się nie przypali - przygotowywana przez Ciebie potrawa sama puści soki.

— Jeżeli planujesz przygotowywać mięso i zależy Ci na jego estetycznym podaniu to skróć czas jego gotowania albo podawaj je na zimno. W przeciwnym wypadku podasz rozpadające się mięso no chyba, że celem było danie z serii ,,pulled"  :)

 

Cena wolnowaru

 

Ceny wolnowarów wahają się od około 100-600 złotych. Kupując wolnowar warto dostosować jego właściwości do swoich potrzeb. Mniejsze garnki (3,5 L) spokojnie wystarczą dla dwóch osób- jednak jeśli planujesz przygotowywać większe ilości posiłków, czy przyrządzać gęś, czy kaczkę warto wybrać większe naczynie (4,7 do 5,7 L) np. Crock-Pot 4,7 litra (koszt około 370 zł). Mnie zależało na możliwości podsmażania oraz przygotowywania większej ilości posiłku, dlatego też wybrałam najdroższą wersję Crock-Pota 6 L Duraceramic Saute (koszt ok. 600 PLN).

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Podobne posty

Komentarze

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now